Startsets

Bent u ook voornemens te gaan starten met de meest veelzijdige hobby ter wereld?
Als u al een beetje georiënteerd heeft op onze website dan ziet u dat er wel heel veel keus is.

Daarom is ook de meest gestelde vraag bij ons in de winkel; waar moet ik beginnen?
Ik zie door de hoeveelheid treinen het juiste spoor niet meer...

Modelspoor,
je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!

Met het Märklin 'My world' programma wordt de basis gelegd voor een eindeloos treinavontuur voor kinderen vanaf 3 jaar! In onze Märklin-shop te Apeldoorn maar natuurlijk ook hier online hebben wij een ruim programma standaard uit voorraad leverbaar.

Wij helpen u graag op weg!

Om uiteindelijk tot een juiste start met modelspoor te komen en daadwerkelijk aan de slag te kunnen gaan met uw modelspoorbaan is het belangrijk een aantal punten goed en helder voor u zelf te hebben:

De modelspoorwereld kent een verscheidenheid aan schalen.

De meest voorkomende schalen zijn N en H0 (H nul). De H0 (1/87) schaal geniet het meeste aan populariteit en dat komt omdat daar het meeste in verkrijgbaar is. Dat geldt zowel voor rollend materieel maar ook zeker voor de scenery aankleding van uw modelbaan. Ook als u liefhebber bent van Nederlands materieel is de keuze veel ruimer in het H0 segment. Hoe groter de schaal hoe meer details!

Na H0 is het kleinere N spoor (1/160) de meest gereden schaal. Indien de ruimte beperkt is om een behoorlijke modelspoorbaan te realiseren heeft N spoor een voordeel ten op zichtte van H0 omdat dit een stuk minder ruimte nodig heeft. Echter gaan de maten van detaillering bij H0 weer een stuk verder en zijn de modellen doorgaans robuuster. Ook als u een kleinere ruimte tot uw beschikking heeft, is tegenwoordig het modulair bouwen zeer populair. Vaak kan men in eerste instantie ook weleens te groot denken terwijl op een kleinere oppervlakte prima een modulebaan te realiseren is. Onze modelbaan Birkenstock, dagelijks te bewonderen in onze High-end Scenery afdeling, laat het minder is meer principe prachtig zien.


De tijdperken

Naast het oriënteren om tot een juiste keuze te komen is er nog een keuze te maken namelijk welk tijdperk wil ik gaan uitbeelden. Sommige van u vinden dat helemaal geen moeilijke keuze omdat zij simpelweg iets moois zien en dat kopen voor op hun modelbaan. Of het nu een stoomtrein is uit begin 1900 of de meest geavanceerde sneltrein het is allemaal mogelijk mits het juiste stroomsysteem gekozen wordt.

Echter als er kritischer gekeken wordt en om de modelbaan zo dicht mogelijk naar de werkelijkheid te maken, is het goed om u te oriënteren wat er in een bepaalde periode gereden heeft. Als u bijvoorbeeld liefhebber bent van stoomtreinen kunt u de keuze al beperken van tijdperk I t/m begin IV.

De grote variëteit aan railvervoerders vandaag de dag maakt het wel heel kleurrijk op de modelbaan.

Wist u dat Tijdperk III & IV de meest gekozen periodes zijn?
Dat komt omdat er in deze periodes zowel met stoom, diesel als elektrische locomotieven werd gereden.

Als u eenmaal gekozen heeft voor een tijdperk zoals hieronder beschreven staat, maakt het uiteindelijk ook makkelijker om uw materieel aan te schaffen.

Onze leveranciers hanteren namelijk dezelfde tijdperk aanduidingen en hier op onze website kunt zeer gemakkelijk gebruik maken van onze tijdperk filters.

TijdperkPeriode
I1835 – 1920
II1920 – 1950
III1950 – 1970
IV1970 – 1990
V1990 – 2005
VI2005 – heden

Ik ga voor schaal H0... maar wordt het gelijk- of wisselstroom?

Koffie corner Als u kiest voor H0 dan heeft u binnen deze schaal de mogelijkheid te kunnen kiezen voor het gelijk- of wisselstroomsysteem.

Het wisselstroom (afgekort AC) systeem wordt alleen door Märklin gefabriceerd en is herkenbaar aan de middenrail (3e rail). Alle (Märklin) locomotieven zijn ook voorzien van een sleper in het midden voor de stroomafname. Eén van de voordelen van het 3-rail systeem is dat het minder storingsgevoelig is ten opzichte van het gelijkstroom (afgekort DC) systeem.

Een andere grote naam uit de modelspoorwereld is Fleischmann, tegenwoordig samen met Roco. Dit is een gelijkstroom fabrikant. Het gelijkstroom systeem heeft geen middenrail en kan daardoor voor sommige starters net de doorslag geven om voor gelijkstroom te kiezen omdat dit de werkelijkheid dichter benadrukt. 

Fleischmann (en vele ander merken) en Märklin hanteren dus dezelfde spoorbreedte maar hebben verschillende stroomsystemen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk een Märklin locomotief op een gelijkstroombaan te laten rijden ondanks dat spoorbreedte hetzelfde is. Het desbetreffende systeem zal dan direct een kortsluitmelding geven.

Tegenwoordig is het wel zo dat onder andere Fleischmann, Roco, Piko, Brawa en vele andere fabrikanten hun van origine gelijkstroommodellen vanaf de fabriek vervaardigen voor het Märklin wisselstroom systeem. Märklin doet dat op haar beurt ook en brengt deze gelijkstroom modellen uit onder het merk Trix.

Rijtuigen en goederenwagons zijn te voorzien van de juiste wielen en kunnen zo dan rijden op een gelijk- of wisselstroombaan.


Analoog of digitaal?

Vandaag de dag staat de verhouding van verkrijgbaarheid van analoge startsets 1 tot 10 digitaal.

De voordelen van een digitale treinaansturing ten opzichte van een analoge zijn ook groot. Met 1 handregelaar meerdere treinen onafhankelijk van elkaar aansturen is kinderspel en het is nog maar het begin...

Naast het onafhankelijk aansturen van de treinen kunt u ook iedere locomotief, indien er ruimte genoeg aanwezig is, met geluid laten rijden. Deze worden ingeschakeld door middel van de functieknoppen op de desbetreffende regelaar.

Iedere locomotief moet afzonderlijk uitgerust worden met een decoder om op een digitale modelbaan aangestuurd te kunnen worden. Bij aanschaf van een nieuwe locomotief kunnen wij deze voor u voorzien van een decoder en regelen deze gelijk in met het juiste profiel.

Ook voor de mooiste scenery...

Nieuwsgierig naar onze nieuwe high-end Scenery afdeling?
Bezoek onze nieuwe High-End Scenery shop in Apeldoorn of hier online!

Wij heten u van harte welkom!Koffie corner

Wij hopen dat na het lezen van deze pagina er een aantal vragen beantwoord zijn maar uiteraard bent u ook van harte welkom bij ons in Apeldoorn om u door ons nog verder en gerichter te laten adviseren.

Ervaar de ultieme modelspoorbeleving onder het genot van een kop koffie vanuit onze koffiecorner ''Station 't Loo''
Onze modelspoorbaan Birkenstock is ook alle dagen live in actie te zien. Verder lezen over ons en wie wij zijn >>

Veel bezochte topics!

Check onze Agenda voor de nieuwste modelspoor belevenissen, de High-End Scenery shop & Loods 39 afdeling speciaal voor de fijnproevers van de mooiste scenery en High-end modelbouw, onze Premium Custom Weathering service voor maatwerk, Modeltrein.TV voor onze DIY film tutorials of volg een leerzame Workshop bij ons in Apeldoorn!

Lees verder Lees minder

Actieve filters

close

Verlanglijst